Bank of Scotland tariefklassen

Het rentepercentage dat u betaalt, is afhankelijk van het moment van afsluiten, uw hypotheekvorm, de rentevastperiode en de tariefklasse waar uw hypotheek in valt. De tariefklasse wordt bepaald door de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de executiewaarde van uw woning.

Tariefklassen bij Bank of Scotland

Alleen de volgende hypotheken van Bank of Scotland zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kennen meerdere tariefklassen:

 • Bank of Scotland Hypotheek die is aangevraagd na 24 september 2007
 • Bank of Scotland Budget Hypotheek
 • Bank of Scotland Easy Hypotheek

Hypotheken met NHG en de overige hypotheken van Bank of Scotland kennen geen tariefklassen.


Hoe berekent u de tariefklasse van uw hypotheek?

In welke tariefklasse uw hypotheek valt, hangt af van de verhouding tussen de hoogte van uw hypotheek en de executiewaarde van uw woning. De executiewaarde is de waarde van uw woning als uw woning gedwongen wordt verkocht. Is de executiewaarde van uw woning niet bekend? Dan stellen we de executiewaarde gelijk aan 90% van de marktwaarde of de WOZ- waarde van uw woning.

Voorbeeld: uw totale hypotheek zonder NHG is € 120.000,-. De marktwaarde van uw woning is € 200.000,-. De executiewaarde van uw woning is dan € 180.000,- (90% x de marktwaarde van € 200.000,-). U berekent de tariefklasse door de hoogte van hypotheek te delen door de executiewaarde (€ 120.000,-/€ 180.000,- = 0,67). Daarna vermenigvuldigt u de uitkomst met 100%. Uw hypotheek valt dan in de tariefklasse tot 75% van de executiewaarde.

Tariefklasse wijzigen

Aan het einde van uw rentevastperiode past Bank of Scotland uw tariefklasse automatisch voor u aan. Bij het bepalen van uw nieuwe tariefklasse gaan we uit van de bij ons bekende executiewaarde van de woning. U kunt zelf ook een wijziging van tariefklasse aanvragen als u denkt dat uw hypotheek in een andere tariefklasse hoort. Bijvoorbeeld als uw woning meer waard is geworden. U hoeft hiervoor niet te wachten tot het einde van uw rentevastperiode.

Hoe kunt u tussentijds uw tariefklasse wijzigen?

 • Heeft u extra aflossingen gedaan waardoor een lagere tariefklasse van toepassing is?
  Dan passen wij automatisch uw tariefklasse aan. Bij het bepalen van uw nieuwe tariefklasse gaan we uit van de bij ons bekende executiewaarde van de woning. U hoeft hiervoor geen documenten aan te leveren, tenzij wij de waarde van uw woning opnieuw willen vaststellen.
 • Is de waarde van uw woning gestegen?
  Stuur dan een origineel taxatierapport van een gecertificeerd taxateur naar onze Hypotheek Service Desk. Het taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn. Wijzigt uw tariefklasse naar ≤ 75% van de executiewaarde? Dan is een WOZ-verklaring van de gemeente samen met een Calcasa rapport voldoende. Bij de bepaling van uw tariefklasse gaan wij dan uit van de laagste van de twee waarden.


Wat zijn de gevolgen van het aanpassen van de tariefklasse?

 • Het aanpassen van de tariefklasse betekent meestal dat u minder rente betaalt. De aanpassing heeft dan ook fiscale gevolgen. Als u minder rente betaalt, heeft u ook minder hypotheekrenteaftrek.
 • Heeft u een spaarhypotheek? Bij een spaarhypotheek is de rente die u voor uw hypotheek betaalt altijd gelijk aan de rente die u krijgt over het spaargeld in uw spaarverzekering. Gaat u een lagere rente voor uw hypotheek betalen? Dan wordt uw spaarrente ook lager. Om het bedrag te halen dat u op de einddatum nodig heeft voor het aflossen van uw spaarhypotheek, gaat uw spaarpremie omhoog.


Vragen?

Wilt u meer informatie over de tariefklassen van Bank of Scotland of wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Neem dan contact op met onze Hypotheek Service Desk

Vragen? Bel gratis 0800 888 88 22

Bereikbaar van maandag - donderdag van 08.30u tot 20.00u en vrijdag van 08.30u tot 17.30u. Of wij bellen u op een moment dat het u goed uitkomt.