Bank of Scotland tariefklassen

Het rentepercentage dat van toepassing is op uw hypotheek is afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm, de rentevastperiode en de tariefklasse waar uw hypotheek in valt. De tariefklasse wordt bepaald door de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de executiewaarde van uw woning. De executiewaarde van de woning stellen wij gelijk aan 90% van de hanteerde marktwaarde van de woning.

Tariefklassen bij Bank of Scotland

Alleen de volgende hypotheken van Bank of Scotland zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kennen tariefklassen:

  • Bank of Scotland Hypotheek die is aangevraagd na 24 september 2007
  • Bank of Scotland Budget Hypotheek
  • Bank of Scotland Easy Hypotheek


Nationale Hypotheek Garantie kent een eigen tariefklasse en voorwaarden. De overige hypotheken van Bank of Scotland kennen geen tariefklassen.

Bekijk de actuele tariefklassen en rentes


Hoe berekent u de tariefklasse van uw hypotheek?

In welke tariefklasse uw hypotheek valt, hangt af van de verhouding tussen de hoogte van uw hypotheek en de executiewaarde van uw woning. De executiewaarde is de waarde van uw woning als uw woning gedwongen wordt verkocht. 

Voorbeeld: uw totale hypotheek zonder NHG is € 120.000,-. De marktwaarde van uw woning is € 200.000,-. De executiewaarde van uw woning is dan € 180.000,- (90% x de marktwaarde van € 200.000,-). U berekent de tariefklasse door de hoogte van hypotheek te delen door de executiewaarde (€ 120.000,-/€ 180.000,- = 0,67). Daarna vermenigvuldigt u de uitkomst met 100%. Uw hypotheek valt met het percentage van 67% in de tariefklasse tot 75% van de executiewaarde.

Wanneer wijzigt uw tariefklasse?

Bank of Scotland berekent en stelt aan het einde van elke maand de tariefklasse voor uw hypotheek vast. Bij het bepalen van uw nieuwe tariefklasse gaan we uit van de executiewaarde van de woning die bij ons bekend is.

  • Als u maandelijks en / of extra op uw hypotheek heeft afgelost waardoor een lagere tariefsklasse van toepassing is, dan passen wij uw tariefklasse en het bijbehorende rentepercentage aan voor uw resterende rentevastperiode. De begindatum van uw huidige rentevastperiode is bepalend voor tariefklassen en het rentepercentage die voor uw hypotheek van toepassing zijn. U ontvangt automatisch bericht van ons als de tariefklasse is gewijzigd naar aanleiding van een (extra) aflossing.
  • Uw tariefklasse kan ook wijzigen als de waarde van uw woning is gestegen. Hiervoor moet de executiewaarde die bij ons bekend is aangepast worden. Het laten aanpassen van de executiewaarde van de woning kunt u doen door een origineel taxatierapport van een gecertificeerd taxateur te sturen naar onze Hypotheek Service Desk met het verzoek om de executiewaarde en eventueel de tariefklasse aan te passen. Het taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn.
    Wijzigt uw tariefklasse naar de laagste klasse (tot 75% van de executiewaarde)? Dan is een WOZ-verklaring van de gemeente samen met een Calcasa-rapport voldoende. 


Wat zijn de gevolgen van het aanpassen van de tariefklasse?

Het aanpassen van de tariefklasse betekent meestal dat u minder rente betaalt. De aanpassing heeft dan ook fiscale gevolgen. Als u minder rente betaalt, heeft u ook minder hypotheekrenteaftrek.

Heeft u een spaarhypotheek? Bij een spaarhypotheek is de rente die u voor uw hypotheek betaalt altijd gelijk aan de rente die u krijgt over het spaargeld in uw spaarverzekering. Gaat u een lagere rente voor uw hypotheek betalen? Dan wordt uw spaarrente ook lager. Om het bedrag te halen dat u op de einddatum nodig heeft voor het aflossen van uw spaarhypotheek, gaat uw spaarpremie omhoog.

Vragen?

Wilt u meer informatie over de tariefklassen van Bank of Scotland of wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Neem dan contact op met onze Hypotheek Service Desk

Vragen? Bel gratis 0800 888 88 22

Bereikbaar van maandag - donderdag van 08.30u tot 20.00u en vrijdag van 08.30u tot 17.30u. Of wij bellen u op een moment dat het u goed uitkomt.